Değişimi Normalleştirme: Normalleşme Süreci Kuramının Çevik Yazılım Geliştirmeye Uygulanması

Normalising Change: Implementation of Normalisation Process Theory to Agile Software Development

Fatma Zehra KÖKER, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi, zehra.koker3@gmail.com

Makale Bilgileri / Article Information

Yıl / Year: 2024 | Cilt / Volume: 8 | Sayı / Issue: 2 | Sayfa / Page(s): 241-266
Sayı Yayın Zamanı / Issue Published: 31 / 12 / 2024 | Özgün Araştırma Makalesi
DOI:

Öz/Özet

Sürekli değişime hızlı cevap veren yöntemlerden çevik yeni normal haline gelmiştir. Çeviğin normalleşmesi için günlük işlere rutin olarak yerleştirilmesi ve uygulanması gerekmektedir.  Çalışmanın amacı çeviğin Yazılım Geliştirme uygulamalarına rutin olarak yerleştirilmesini ve uygulanmasını kolaylaştıran ve zorlaştıran faktörleri Normalleşme Süreci Kuramı ile tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden çoklu durum çalışması modeli kullanılmıştır. Çeşitli yazılım geliştirme projelerinde çevikten yararlanan 5 çalışan ve yönetici ile yarı yapılandırılmış (tematik) görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilere tematik içerik analizi ve karşılaştırmalı analiz uygulanmıştır. Sonuçlar çeviğin Yazılım Geliştirme uygulamalarında normalleşmesi için anlam oluşturmaya, katılıma, uygulama çabasına ve değerlendirmeye daha fazla yatırım yapılması gerektiğini göstermiştir. Çeviğin normalleşmesini kolaylaştıran başlıca faktörler: çevikten yararlanma nedenlerinin çalışanlara net bir şekilde iletilmesi, rollerin belirlenmesi, çevik bilgi-beceri eksikliklerinin giderilmesi ve çevik uygulamaların konfigürasyonu için çalışan değerlendirmelerinden yararlanılmasıdır. Tersine çeviğin normalleşmesini zorlaştıran faktörler arasında çalışanların ve yöneticilerin çeviği farklı şekillerde anlamlandırmaları ve çalışanların çevik uygulamalara dahil olmalarının meşruiyetinden şüphelenmeleri bulunmaktadır.  

Anahtar Kelimeler: Çevik, Yalın, Normalleşme Süreci Kuramı, Yazılım Geliştirme, Nitel Araştırma.

Abstract

Agile is one of the methods that respond quickly to continuous change, has become the new normal. Normalisation requires agile to be embedded into daily work as a routine and to be implemented. The aim of the study is to identify the factors that facilitate and complicate the embedding, implementing and integrating agile into Software Development practices with the Normalisation Process Theory. For this purpose, a multiple case study model (a qualitative research method) was used. Semi-structured (thematic) interviews were conducted with 5 employees and managers who benefited from agile in various software development projects. Thematic content analysis and comparative analysis were applied to the obtained data. The results showed that more investment should be made in meaning creation, participation, implementation effort and evaluation in order for agile to become normal in Software Development practices. The main factors that facilitate the normalisation of agile are: clearly communicating the reasons for using agile to employees, determining roles, eliminating agile knowledge and skill deficiencies and using employee evaluations for the configuration of agile practices. Conversely, the factors that make it difficult to normalize agile include employees and managers interpreting agile in different ways and employees doubting the legitimacy of their involvement in agile practices.  

Keywords: Agile, Lean, Normalisation Process Theory, Software Development, Qualitative Research.

108 kere |     93 kere

© 2017 Journal of Managament and Labour
Creative Commons Lisansı